Seuraavilla ohjeilla kokematonkin puhuja saa yleisön sulamaan.
Teksti: Ida Levänen Kuvat: Shutterstock & myfoto.se
Puheet ovat hauska ja perinteikäs osa häitä. Puheita pääsevät häissä pitämään myös ihmiset, jotka harvoin esiintyvät julkisesti. Puheessaan saa luvan esittää itselleen tärkeitä asioita ja tuoda lämpimät ajatuksensa julki. Oma puheenvuoro saattaa kuitenkin jännittää, huolettaa ja aiheuttaa unettomia öitä. Puheen pitämiseen kannattaa suhtautua kunniatehtävänä ja valmistautua kunnolla.
Ensimmäinen askel valmistautumisessa on jännityksen selättäminen. Usein ihmisillä on tapana listata omia virheitään ja vaatia itseltään täydellisyyttä. Tuntuu, että punastuu, änkyttää, harhailee ja mokaa. Tärkeintä olisi kuitenkin mennä yleisön eteen sellaisena kuin itse on, luottaen omiin kykyihinsä ja nauran omille kömmähdyksilleen.
Puheen odottaminen pitkittää jännitystä, joka laukeaa vasta esiintymisen jälkeen. Esiintymisjännitys on luontaista jokaiselle, mutta sitä voi yrittää vaimentaa keskittymällä valmistautumiseen.
Mielikuvaharjoittelusta voi olla apua. Voit vaikkapa kuvitella kaikki huonekalut kirjavaksi kuulijajoukoksi, ja esittää puheen heille. Puheen harjoitteleminen yksin ääneen saattaa tuntua hölmöltä, mutta se on todella höydyllistä.
Kannattaa myös muistaa, että häissä yleisö on hyväntahtoista ja iloista. Paikalla on ystäviä, tuttavia ja sukulaisia, jotka haluavat sinun onnistuvan. Vieraat nauttivat puheestasi sitä enemmän, mitä enemmän sinä itsekin nautit.
Valmistautuminen on myös helpompaa, jos tiedät, mitä muut aikovat sanoa puheissaan.
Ryhdikkäästi eteenpäin
Kun h-hetki koittaa, on tärkeää pitää ryhti hyvänä. Kumara asento tuo mieleen negatiivisia asioita, kuten väsymyksen ja tylsistymisen. Anna käsille aikaa hakeutua sopivaan paikkaan, ja unohda kaikki pykälät siitä, miten käsiä ei missään nimessä saa pitää.
Anna katseen kiertää rauhallisesti koko yleisössä, mutta keskity morsiuspariin. Kertoessasi esimerkiksi ohjeita morsiusparille, on luontevaa katsoa suoraan heihin. Yritä välttää silmien levotonta harhailua ja maneereita, kuten pään rapsuttelua ja käsien hieromista yhteen.
Häissä tunteet pääsevät usein valloilleen, ja puhuja voi liikuttua. Varsinkin häissä kannattaakin muistaa laittaa nenäliina taskuun. Jos puhuessa alkaa itkettää, voit hiljentyä hetkeksi, tasaannuttaa hengityksesi ja koota itsesi rauhallisesti. Niistä nenäsi, jos se vuotaa, ja jatka puhetta tuntematta häpeää. Itkeminen ei ole kiellettyä.
Jos ääni pettää, ota hieman vettä. Vältä alkoholin juomista ennen puhumista, sillä sammaltava puhuja on epämiellyttävää kuunneltavaa. Yskiessäsi pyydä anteeksi yleisöltä, käänny poispäin ja laita käsi suun eteen.

Paikka ja rytmi ovat tärkeitä
Esiintymistilassa ei välttämättä ole selkeää puhumispaikkaa. Valitse etukäteen kohta, jossa on luontevaa puhua. Paikka on hyvä, jos kaikki vieraat näkevät puhujan kasvot, eikä kenenkään tarvitse vääntelehtiä tuolillaan. Jos joudut olemaan selin osaan vieraista, yritä välillä kääntyä niin, että kaikki näkevät sinut.
Jännityksen takia puhumisen ja hengityksen välinen rytmi saattaa kadota, ja hengitys muuttua pinnalliseksi. Syvä ja rauhallinen hengitys lievittää paniikkia ja tekee äänen miellyttäväksi Yritä puhua kuuluvalla ja miellyttävällä äänellä. Puheen rytmikin on hyvä pitää melko hitaana, sillä muuten sanoma ei mene perille. Tauotuksella voi korostaa tärkeitä kohtia tehokkaasti.
Mikrofonin käyttöä kannattaa hieman harjoitella etukäteen, jotta osaat pitää mikrofonia sopivalla etäisyydellä suusta. Puheeseen on vaikea keskittyä, jos mikrofoni vinkuu ja rahisee tai puhe ei kuulu kunnolla.
Puheen lukeminen suoraan paperista vaikuttaa tönköltä. Puhe kannattaa harjoitella kunnolla ja opetella ulkoa. Varsinkin puheen alku tulee osata ilman muistilappua. Jännityksen takia kaikki ajatukset saattavat kadota päästä, joten tukisanoja kirjoittaminen ylös on hyvä vaihtoehto. Kirjoita tukisanat selkeästi kämmenkokoiselle jäykähkölle paperille puhumisjärjestyksessä. Kirjoita vain paperin toiselle puolelle. Paperia ei tarvitse turhaan piilotella.
Harkitse sisältöä ja tyyliä
Hääpuheessa on yleensä tapana kertoa lyhyitä tarinoita morsiusparin tapaamisesta, muistella lapsuutta ja antaa neuvoja rakkauteen tai avioliittoon. Puheen sisältöä ja tyyliä miettiessä kannattaa ottaa huomioon, onko kyse isoista satuhäistä vai rennoista juhlista ystävien kesken.
Asiallinen tyyli ei ainakaan ärsytä ketään, mutta puhe voi olla rohkeakin. Huumori sopii hääpuheeseen, mutta vitsit eivät saa loukata. Nolojen tilanteiden kertominen hääparin elämästä ei ole kovin kohteliasta. Unohda myös rotuun, politiikkaan, seksuaaliseen suuntautumiseen ja lastenhankintaan liittyvät vihjailut.
Jos et keksi mitään varsinaista sanottavaa, voit liittää puheeseen esimerkiksi runon, mietelauseen tai lyhyen pätkän jostakin morsiusparille tärkeästä kirjasta.
Kun olet suurin piirtein saanut puheen sisällön suunniteltua, voit miettiä, kuinka käärit asiat mahdollisimman värikkääseen pakettiin. Puhetta voi tehostaa käyttämällä vastakohtia, toistoa, kielikuvia, retorisia kysymyksiä, liioittelua, huudahduksia ja viittauksia.
Puhetta voi ryydittää myös esimerkiksi heijastamalla seinälle samanaikaisesti vanhoja valokuvia, mutta silloin tekniikan toimivuus kannattaa varmistaa etukäteen.
Puheen lopetus ja aloitus ovat tärkeitä. Aloituksella kiinnität yleisön huomion ja onnistunut lopetus säilyy kuulijan muistissa.
Yleisöä voi puhutella eri tavoin, mutta häissä sopiva aloitus voisi olla vaikkapa ”Rakas tyttäreni Liisa ja vihkituore vävyni Lasse, hyvä sukulaiset ja ystävät!”. Älä lopeta ainakaan sanoilla ”Loppu, kiitos!”.
Perhejuhlissa voi puhua kodikkaasti, joten tunnelatauksen sisältävä murre on sopiva tyylilaji. Murre voi toimia myös loistavana tunnelman vapauttajana, varsinkin jos hääparin suvut ovat eri murrealueilta. Monikielisissä häissä puheissa saatetaan tarvita tulkkausta, jotta osa vieraista ei jäisi ulkopuolisiksi.
Lyhyet puheet sovitussa järjestyksessä
Hääpuhe on syytä pitää melko lyhyenä, noin 3-6 minuutin mittaisena. Kohtelias puhuja ei jaarittele ja vie aikaa muilta puhujilta.
Häitä suunniteltaessa kannattaa ottaa huomioon puheiden ajankohta, jotta puhujat eivät joudu odottamaan puheenvuoroaan liian kauaa. Puheiden väliin on hyvä jättää vähän taukoa, jotta vieraat saavat myös syödä. Vieraiden on puuduttavaa kuunnella useita peräkkäisiä puheita.
Puhujajärjestys riippuu siitä kutsujista. Ensimmäisen tervetuliaispuheen pitää joko häiden isäntä tai emäntä. Sen jälkeen puhuvat yleensä ensin sukulaiset ja sitten ystävät. Ennen oli tapana, että isät puhuivat, mutta nykyään äiditkin voivat pitää puheita. Puhujaksi kannattaa valita se, jolle puheen pitäminen on luonnollisempaa ja miellyttävämpää.
Seremoniamestari huolehtii, että kaikki puhuvat oikeassa järjestyksessä. Jos vieras haluaa häissä puheenvuoron, siitä on kohteliasta ilmoittaa etukäteen seremoniamestarille.
Onnistuessaan puhe voi olla yksi omaperäisimmistä ja kauneimmista häälahjoista, jota hääpari muistelee pitkään häiden jälkeen.



