Kauniit helmet
Aidot helmet ovat yksiä maailman arvokkaimmista jalokivistä. Mutta helmet ovat olleet myös symboleja, jotka ovat osoittaneet ihmisten yhteiskuntaluokkaa, ikää, siviilisäätyä ja asemaa. 1800-luvulla perustettiin yksi maailman tunnetuimmista koruvalmistajista, Tiffany’s. Voimme kiittää sitä helmistä.
Teksti: Jeanette Henriksson Kuvat: Grupo Rosa Clara
Tietysti on todella upeaa antaa lahja, erityisesti aito helmi. On olemassa aitoja viljeltyjä helmiä sekä keinotekoisia helmiä, jotka on tehty eri materiaalista kuin luonnolliset helmet. Luonnolliset, siis aidot helmet tulevat simpukoista. Koko ajatuskin on todella ihastuttava – yksi luonnon ihmeteoista.
Helmet syntyvät simpukoissa
Aito helmi syntyy, kun simpukka hengittäessään avaa kuorensa saadakseen happea ja syödäkseen planktonia. Simpukan kuoren avautuessa, sen sisään voi päästä pieni hiekanjyvä, mikä ilahduttaa meitä ihmisiä. Pieni hiekanjyvä ärsyttää simpukan vaippakudosta, jota kutsutaan helmiäiseksi. Pikku hiljaa hiekanjyvä alkaa kapseloitua ja ajan myötä sen ympärille muodostuu pieni kuori – kaunis helmi.
Aidon helmen elinikä voi olla jopa 150 vuotta, ja aidot helmet kuuluvat maailman arvokkaimpien jalokivien joukkoon. Helmiesi elinikään vaikuttaa paljon se, miten huolehdit niistä. Kyse ei ole siitä, kuinka harvoin raaskit käyttää helmiäsi vaan päinvastoin: sanotaan, että helmiä on käytettävä, jotta niiden kaunis hohto säilyisi. Kosteus, meikki, hiki ja hiuslakka ovat vahingollisia helmille.
Hoito-ohjeet
- Älä säilytä makeanvedenhelmiä täysin ilmatiiviissä rasiassa tai pumpulissa, etteivät helmet kuivu.
- Älä suihkuta hajuvettä tai hiuslakkaa helmille.
- Vältä suuria lämpötilavaihteluita.
- Käytä helmiä, niin ne voivat hyvin.
- Puhdista helmet kostutetulla puuvillaliinalla.
Kaikki helmet eivät ole luonnon muovaamia, vaan osa helmistä on ihmisten valmistamia. Materiaalit ovat vaihdelleet aikojen saatossa, ja helmiä on valmistettu muun muassa norsunluusta, metallista, luusta, posliinista, lasista, paperista, savesta ja simpukankuoresta. Nykyään suurin osa markkinoilla olevista ”aidoista” helmistä on viljeltyjä. Ihmiset ovat viljelleet helmiä jo reilut 100 vuotta. Myös viljellyt helmet ovat harvinaisia ja arvokkaita. Helmien viljelyssä ihminen vain auttaa luontoa prosessin aloittamisessa.
Helmien viljely
Helmiä viljeltäessä ihminen laittaa vieraan esineen elävään simpukkaan yhdessä toisen simpukan palan kanssa. Sen jälkeen simpukka lasketaan takaisin veteen, ja sitten on vain odotettava joitakin vuosia. Näiden vuosien aikana vieraan esineen ympärille muodostuu kerroksittain helmiäistä, ja niin syntyy aito helmi.
Aidon luonnon luoman helmen erottaa keinotekoisesta tunnustelemalla helmeä varovasti hampaitaan vasten. Aito helmi tuntuu hampaita vasten viileältä ja hieman karhealta. Keinotekoisia helmiä valmistetaan vielä nykyäänkin monista eri materiaaleista. Tarjolla on lasista, keramiikasta, muovista, puusta ja jopa metallista valmistettuja helmiä. Aidolle ja keinotekoiselle helmelle on yhteistä vain se, että kummankin läpi menee reikä.
Hieman historiaa
Ensimmäiset helmet tunnetaan noin 40 000 vuoden takaa, ja ne levisivät ympäri maailmaan roomalaisten ja Rooman valtakunnan ansioista. Helmien massatuotanto alkoi 1700-luvun aikana. Silloin helmien materiaalina oli lasi; lasin hinta laski reilusti, ja kaikilla oli varaa ostaa lasihelmiä. Luigi Pusinich kehitti vuonna 1817 rummun, jonka avulla pystyttiin valmistamaan samanaikaisesti suuria määriä täysin pyöreitä helmiä. Tekniikkaa kehitteli edelleen Antonio Frogo, mutta vuonna 1892 kaikki muuttui. Silloin itävaltalainen Daniel Swarovski astui mukaan kuvaan ja kehitti tekniikan, jonka ansiosta voitiin hioa suuria määriä lasihelmiä. Tämä tekniikka on edelleen salainen, ja Swarovski-helmet tunnetaan ympäri maailman. Niitä pidetään markkinoiden parhaimpina kristallihelminä, ja ne ovat todella suosittuja.
Helmet ovat vuosien saatossa tulleet yhä suositummiksi, ja nämä pienet luomukset ovat todellakin pieniä aarteita, joita on sekä ihana käyttää että antaa lahjaksi jollekulle todella tärkeälle ihmiselle. Sillä runon sanat ovat aivan totta; onnellisin on se, joka antaa…