Huomenlahja on kaunis perinne

Huomenlahjaperinne on vanha, ja aiemmin se oli morsiamelle todella merkityksellinen. Nykyään kyse on jostakin kauniista, jonka annatte toinen toisillenne rakkauden lahjana.

Text: Jeanette Henriksson  Foto: shutterstock.com

Huomenlahjat ovat lahjoja, jotka puolisot antavat toinen toisilleen häitä seuraavana aamuna. Kyseessä on kaunis ele ja ylimääräinen rakkaudentunnustus. Kiitos siitä, että puoliso haluaa jakaa elämänsä juuri SINUN kanssasi. Tietysti se on ihanaa. Mutta mitä sitten annatte toinen toisillenne?

Häät ja Juhlat -lehdellä on vastaus, mutta ensin annamme hieman tietoa huomenlahjan antamisen syistä.

Vanha perinne
Palaamme 1600-luvulle – huomenlahjaperinne on tosin vieläkin vanhempi – mutta me aloitamme 1600-luvulta. Silloin huomenlahja oli jotakin aivan muuta kuin se on tänään. Avioliitto ei tuolloin automaattisesti taannut sitä, että vaimo olisi miehensä perijä, jos miehelle sattuisi jotain. Ei, jos nainen jäisi yksin, hän olisi todellakin aivan yksin. Siksi mies antoi vaimolleen huomenlahjan, joka usein oli torppa ja pala maata. Siten vaimo tunsi olonsa turvatuksi, sillä hän tiesi, että jos miehelle tapahtuisi jotakin, vaimolla ja pariskunnan lapsilla olisi aina katto päänsä päällä ja hieman maata. Kaikkein tärkeimmät asiat olisivat siis järjestyksessä. Tuohon aikaan leski ja lapset eivät olleet miehen perijöitä, vaan perintö meni miehen vanhemmille.

Huomenlahja oli kuin pieni vakuutus vaimolle; se oli tapa varmistaa hänen taloudellinen asemansa. Mutta kyse oli muustakin. Huomenlahja oli myös miehen tapa kiittää morsianta tämän neitsyydestä. Nimitys huomenlahja tuleekin siitä, että se annettiin morsiamelle aina hääyön jälkeisenä aamuna.

Kohti meidän päiviämme
Myöhemmin 1700-luvulla huomenlahjasta tuli enemmän sen kaltainen kuin se on tänään, ja siihen aikaan tavallisin lahja oli kaulakoru, johon kuului avattava medaljonki. Medaljongissa saattoi olla miehen kuva tai hänen hiuskiehkuransa. Aluksi medaljonkiin kiinnitettiin käsinmaalattu kuva miehestä, mutta myöhemmin tilalle tulivat valokuvat. On selvää, että kyseessä oli romanttinen lahja aivan kuin nykyäänkin.

Medaljongin kautta morsian saattoi kantaa mukanaan pientä palaa rakkaastaan mihin ikinä hän menikin…

Tämän jälkeen huomenlahja on yleensä ollut koru, mielellään kaulakoru. Myös nykyään kaikkein tavallisimmin huomenlahjaksi morsiamelle annetaan koru. Se voi olla kaulakoru, rannekoru, pari korvarenkaita tai jokin muu koru. Usein korussa on timantti tai jokin muu, hieman värikkäämpi jalokivi. Viljellyt helmet ovat myös koruja, jotka usein paljastuvat huomenlahjan käärepapereista. Korut ovat siis edelleen kaikkein tavallisimpia sulhasen morsiamelleen hankkimia huomenlahjoja, sillä ne ovat kauniita, perinteisiä huomenlahjoja, jotka säilyttävät arvonsa. Mutta morsian voi saada muutakin kuin korun. Osa miehistä tykkää antaa lahjaksi elämyksiä. Yleensä elämyslahja on ihana matka tai romanttinen ja rentouttava kylpyläkäynti.

”Anna rakkaallesi jotakin, josta hän pitää. Mieti, millaisista koruista hän pitää, mistä väreistä hän tykkää ja niin edelleen. Miksi et antaisi hänelle, ja teille molemmille, ihanaa lomaa jossakin romanttisessa kohteessa. Ja kun olette päässeet lomakohteeseenne, palaa perinteisiin ja annan hänelle lahjaksi kaunis koru.”

Sulhaselle
Hieno ele morsiamelta / tuoreelta vaimolta on antaa miehelleen huomenlahja. Sillä myös mies on ansainnut kauniin rakkauslahjan sinulta, vai mitä? Lahja voi olla kaunis koru, mukava yllätys jonkin elämyksen muodossa tai, kuten sanottua, molemmat yhdessä! Tavallisia huomenlahjoja miehille ovat korut, useimmiten kaulakorut, persoonalliset kalvosinnapit, rannekorut, solmioneulat ja muut vastaavat. Mieti, mistä miehesi pitää ja millaisten korujen käyttö olisi hänelle luontevaa. Nykyään korujen käyttö on yleistynyt miestenkin keskuudessa, joten ei pitäisi olla vaikeaa löytää jotakin, joka sopii miehesi tyyliin ja jota hän haluaa käyttää.